Полша очаква Украйна да признае вината си за изтреблението на полското

...
Полша очаква Украйна да признае вината си за изтреблението на полското
Коментари Харесай

Полският Сейм призова Украйна да признае вината си за Волинското клане

Полша чака Украйна да признае виновността си за изтреблението на полското население на Волин от украински националисти по време на Втората международна война, наречено Волинско кръвопролитие. Това се показва в текста на резолюцията, призната от долната камара на полския парламент (Сейм) през вчерашния ден във връзка Деня в памет на жертвите на геноцида във Волин. В гласуването участваха 440 депутати. Всички поддържаха резолюцията, съобщава ТАСС.

Както се акцентира в документа, „ полско-украинското помиряване, градено през годините от представители на двата народа, би трябвало да включва също признание на виновност и увековечаване на паметта на жертвите на Втората международна война “. „ Необходимо е да се извърши ексхумация, да се уважи паметта на всички жертви на геноцида “, се споделя в резолюцията.

По време на Втората международна война, през февруари 1943 година, украинските националисти стартират акция за заличаване на полското население на Волиния. Наказателните интервенции доближават своята кулминация на 11 юли 1943 година, когато елементи на ОУН-УПА (Организация на украинските националисти - Украинска въстаническа войска, неразрешена в Руската федерация) нападат към 100 полски селища. Жертвите са най-вече дами, деца и възрастни хора. Тези събития бяха наречени " Волинско кръвопролитие ".

Преди седем години полският парламент разгласи 11 юли за Национален ден в памет на жертвите на геноцида. По предписание в цялата страна се организират възпоменателни събития по случай тази дата.

На 16 май, в изявление за портала onet.pl, представителят на полското външно министерство Лукаш Ясина, отговаряйки на въпроса дали Зеленски би трябвало да се извини за клането във Волин, сподели, че в обстановка, в която „ украинската страна не е направила това, президентът Зеленски би трябвало да поеме повече отговорност. " Според Ясина той би трябвало да каже: „ Съжалявам, молим за амнистия “.

Украинският дипломат в Полша Василий Зварич назова недопустим и презрян обстоятелството, че полската страна се пробва да наложи на президента на Украйна или на Украйна какво да прави.

Организацията на украинските националисти е ултрадясна политическа организация, настояща основно в Западна Украйна. За да реализира задачата си - основаването на самостоятелна Украйна - ОУН се концентрира върху потреблението на екстремистки средства, в това число терористични актове. По време на Втората международна война ОУН, в съдействие с немските разследващи служби, стартира борба срещу руската власт. През 1943 година тя провежда Украинската въстаническа войска, напомня ТАСС.

Инфо: ТАСС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР